Grupa Oto:     Bolesławiec Legnica Środa Śl. WielkaWyspa Wrocław Powiat Wrocławski Nieruchomości Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Środa Śląska
Pierwszy średzki food truck - Na Wolnym Ogniu - zaparkuje już w lipcu

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Jedzenie na kółkach w Środzie Śląskiej? Food trucki podbijają serca smakoszy. Jeden z nich – Na Wolnym Ogniu – zaparkuje przy Legnickiej. Jakiej kuchni możemy się spodziewać?
Pierwszy średzki food truck -  Na Wolnym Ogniu - zaparkuje już w lipcu

Pierwszy średzki food truck -  Na Wolnym Ogniu - zaparkuje już w lipcu
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

W lipcu na gastronomicznej mapie Środy Śląskiej zagości nowość – pierwszy średzki food truck. Mobilna gastronomia zaparkuje w samym sercu miasta, przy ulicy Legnickiej 25. Czym są food trucki? Dlaczego cieszą się aż takim zainteresowaniem? I co niebawem zjemy w Środzie?

XIX-wieczne food trucki

Pierwowzór mobilnych punktów gastronomicznych to tzw. „chuckwagon”. Ten food truck z XIX-stego wieku był jeżdżącą kuchnią amerykańskiej prerii. Osłonięty plandeką wóz wyposażony był w przenośny zestaw do gotowania. Przewożono w nim garnki, patelnie, pojemniki, sztućce, a także zapasy wzmacniającego jedzenia: fasoli, bekonu, słoniny czy wołowiny. Chuckwagon pozwalał na wielotygodniowe wędrówki amerykańskimi bezdrożami.

Mobilność dla… 2,5 miliarda ludzi

Dzisiejsze food trucki to swoisty fenomen kuchni. Są barami, ale mobilnymi. Mają małą powierzchnię (zaledwie 6 m2), ale posiadają też zwięzłe menu, dzięki czemu potrawy są zawsze świeże i przygotowywane na bieżąco. Na całym świecie odbywają się także zloty i festiwale food trucków. To gratka dla miłośników dobrego jedzenia, ponieważ w jednym miejscu mogą oni skosztować wielu smaków. Szacuje się, że codziennie na całym świecie z oferty food trucków korzysta około 2,5 miliarda ludzi!

Trujące ryby i plenerowe wesela

W food truckach oryginalne pomysły są w cenie. Na świecie powstały już wozy z trującą rybą fugu, która jest przysmakiem Japończyków, burgerami 666 z wypalonym na bułce pentagramem czy nawet przyczepa z daniami z samych… jajek.

Jedną z ciekawszych zalet food trucków jest ich mobilność. Wesele w plenerze? Spotkanie firmowe pod chmurką? A może urodziny w ogrodzie? Na każdym z tych ważnych wydarzeń może zagościć mobilna kuchnia. Uatrakcyjni menu imprezy, będzie także niezapomnianą i oryginalną atrakcją.

Pierwszy średzki food truck

Na Wolnym Ogniu w Środzie Śląskiej serwował będzie burgery z szarpaną wieprzowiną lub klasyczną wołowiną. Królować będą autorskie smaki m.in. grzyby w piwie, salsa mango czy ostre papryczki jalapeno. W menu także zestawy: pulled pork z frytkami stekowymi, długo gotowana metodą sous-vide pierś z kurczaka w sosie kokosowo-pomidorowym, żebra wołowe BBQ (barbecue), a także mason jar salad – kompozycja sałatek w słoiku.

Otwarcie już w lipcu! Szczegóły na: facebook.com/NaWolnym

Więcej informacji znajdziesz w gazecie średzkiej
Express Średzki


rtr



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
odwiedziny: 100579