W lipcu na gastronomicznej mapie Środy Śląskiej zagości nowość – pierwszy średzki food truck. Mobilna gastronomia zaparkuje w samym sercu miasta, przy ulicy Legnickiej 25. Czym są food trucki? Dlaczego cieszą się aż takim zainteresowaniem? I co niebawem zjemy w Środzie?
XIX-wieczne food trucki
Pierwowzór mobilnych punktów gastronomicznych to tzw. „chuckwagon”. Ten food truck z XIX-stego wieku był jeżdżącą kuchnią amerykańskiej prerii. Osłonięty plandeką wóz wyposażony był w przenośny zestaw do gotowania. Przewożono w nim garnki, patelnie, pojemniki, sztućce, a także zapasy wzmacniającego jedzenia: fasoli, bekonu, słoniny czy wołowiny. Chuckwagon pozwalał na wielotygodniowe wędrówki amerykańskimi bezdrożami.
Mobilność dla… 2,5 miliarda ludzi
Dzisiejsze food trucki to swoisty fenomen kuchni. Są barami, ale mobilnymi. Mają małą powierzchnię (zaledwie 6 m2), ale posiadają też zwięzłe menu, dzięki czemu potrawy są zawsze świeże i przygotowywane na bieżąco. Na całym świecie odbywają się także zloty i festiwale food trucków. To gratka dla miłośników dobrego jedzenia, ponieważ w jednym miejscu mogą oni skosztować wielu smaków. Szacuje się, że codziennie na całym świecie z oferty food trucków korzysta około 2,5 miliarda ludzi!
Trujące ryby i plenerowe wesela
W food truckach oryginalne pomysły są w cenie. Na świecie powstały już wozy z trującą rybą fugu, która jest przysmakiem Japończyków, burgerami 666 z wypalonym na bułce pentagramem czy nawet przyczepa z daniami z samych… jajek.
Jedną z ciekawszych zalet food trucków jest ich mobilność. Wesele w plenerze? Spotkanie firmowe pod chmurką? A może urodziny w ogrodzie? Na każdym z tych ważnych wydarzeń może zagościć mobilna kuchnia. Uatrakcyjni menu imprezy, będzie także niezapomnianą i oryginalną atrakcją.
Pierwszy średzki food truck
Na Wolnym Ogniu w Środzie Śląskiej serwował będzie burgery z szarpaną wieprzowiną lub klasyczną wołowiną. Królować będą autorskie smaki m.in. grzyby w piwie, salsa mango czy ostre papryczki jalapeno. W menu także zestawy: pulled pork z frytkami stekowymi, długo gotowana metodą sous-vide pierś z kurczaka w sosie kokosowo-pomidorowym, żebra wołowe BBQ (barbecue), a także mason jar salad – kompozycja sałatek w słoiku.
Otwarcie już w lipcu! Szczegóły na: facebook.com/NaWolnym