Wspaniałe zapachy, pyszne smaki i dużo pozytywnej energii - tak premierowe spotkanie podsumował starosta powiatu Sebastian Burdzy. I nie było w tym ani odrobiny przesady. Dobre humory dopisywały wszystkim, od początku aż do wspólnego zdjęcia na końcu.
O tytuł mistrza pierogów walczyło osiem zespołów. Przygotowane dania oceniła sześcioosobowa komisja konkursowa, której przewodniczył Radosław Błaszczyk, absolwent PZSP nr 2, aktualnie szefa kuchni w hotelu Azyl w Kątach Wrocławskich. Jak podkreślali członkowi komisji było to bardzo przyjemne ale też odpowiedzialne zdanie.
– W pierwszej kolejności zwracałam uwagę na wygląd dania, później estetykę podania i na końcu smak. Bardzo ujęła mnie rodzina Kogutków, w której, widać było, panuje zasada - wychowanie przez gotowanie – mówi Izabela Szkocna - Skrzeczek, pracownik starostwa, członek komisji, dobrej kuchni.
O to wyniki pierwszego kulinarnego pojedynku:
I miejsce - Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej ADSUM (201 pkt. na 210 możliwych do zdobycia)
Wyróżnienia:
Klubu Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki Średzkiej (197 pkt.) i Kogutki Team ze Środy Śląskiej (187).
Nagrody specjalne:
Stowarzyszenie Mój Szczepanów – nagroda prezesa LGD Szlakiem Granitu
Smakosze – nagrodę ufundowała Magda Bogucka prowadząca Pracownię Artystyczną „na Piętrze”.
Kolejne gotowanie już 17 marca. I tytuł mistrza żurku będzie walczyć dziewięć zespołów. Mieszkańców miasta zapraszamy do kibicowania. Gotowanie odbędzie się w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Środzie Śląskiej, w godz. 10.00 - 12.00. Wyniki konkursu poznamy około godz. 12.30.