Trzecia odsłona konkursu kulinarnego „Najlepsze w Powiecie Średzkim” miała dać szansę cukiernikom amatorom. Do zabawy zgłosiło się trzynaście zespołów.
Po raz pierwszy: „Prandotki” ze Środy Śląskiej, „Express Team” z Rakoszyc, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Konarach, „Cicha Woda” z Udanina oraz uczennice klasy gastronomicznej „Great Team Wincentego Witosa”. Gospodarzem spotkania był Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2.
– Moja idealna szarlotka powinna być krucha, ciepła, ze smakiem wanilii i cynamonu w odpowiednich proporcjach i tego szukałam w dzisiejszych wypiekach – mówi Izabela Szkocna - Skrzeczek, pracownik starostwa, członek komisji i amatorka dobrej kuchni.
– Próbując ciasta pań z Udania poczułem smak dzieciństwa. Trochę jak w scenie z filmu dla dzieci „Ratatuj” – żartował starosta Burdzy.
Po zsumowaniu głosów wszystkich członków komisji, okazało się, że najwięcej punktów zdobyła szarlotka Smakoszy - 92,5 pkt. na 100 możliwych do zdobycia! Być może zadecydował o tym składnik w postaci whisky. Wyróżnienia i czeki na 300 zł powędrowały do rodziny Kogutków oraz sołectwa Chomiąża.
Nie był to jednak koniec nagród, lecz ich początek. Maciejowy Sad z Lutyni postanowił wyróżnić szarlotkę „Smakoszy” i debiutującej „Cichej Wody”. W rodzinnej naradzie brała udział trójka dzieci, więc te ciasta musiały być naprawdę smaczne.
Centrum Targowa Dyszewski nagrodziło sprzętem AGD panie ze Szczepanowa oraz najmłodsze, ale bardzo kreatywne uczestniczki tj. „Great Team Wincentego Witosa”. Ostatnia nagroda specjalna, ufundowana przez Green Energy z Komornik, powędrowała do „Express Team”. Nagrodą dla wszystkich pozostałych była dobra zabawa, integracja i oczywiście wspaniałe ciasta!
Kolejne gotowanie odbędzie się 26 maja, na terenie specjalnego ośrodka szkolno-wychowawczego. Tym razem będziemy grillować pod hasłem „Polskie i swojskie”, a cała impreza będzie mieć formę pikniku, z muzyką i dmuchańcami dla dzieci. Karty zgłoszenia już niedługo będzie można pobrać ze strony www.powiat-sredzki.pl.