Ostatnie gotowanie odbyło się 8 września w ośrodku specjalnym na Kajakach w Środzie Śląskiej. O tytuł mistrza naleśników walczyło siedem zespołów. Tytuł ten ostatecznie zdobyła drużyna „Jastrzębianki + Jastrząb” serwując komisji – sakiewki z pieczarkami. Ostanie dwa wyróżnienia powędrowały do Sołectwa Chomiąża (naleśniki z karmelem) oraz Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Konarach (tradycyjne naleśniki z serem).
Wręczając nagrody starosta powiatu zapewnił, że konkurs będzie kontynuowany i w przyszłym roku poszukamy najlepszych w powiecie placków ziemniaczanych, a także najsmaczniejszej zupy dyniowej.
Wszystkie najlepsze dania będzie można spróbować na finale konkursu, który odbędzie się w najbliższą sobotę tj. 22 września w Damianowie. Początek godz. 17.00. Tam też będzie miała miejsce premiera książki kulinarnej ze zwycięskimi daniami. Zapraszamy!
DOTYCHCZASOWE SPOTKANIA I ICH ZWYCIĘZCY:
3 marca – pierogi
I miejsce: Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej „ADSUM” - Chomiąża
wyróżnienia: Klub Nowoczesnej Gospodyni - Brzezinka Średzka, Kogutki Team - Środa Śląska
17 marca – żurek
I miejsce: Smakosze - Środa Śląska
wyróżnienia: Klub Nowoczesnej Gospodyni - Brzezinka Średzka, Kogutki Team - Środa Śląska
21 kwietnia – szarlotka
I miejsce: Smakosze - Środa Śląska
wyróżnienia: Kogutki Team - Środa Śląska, Sołectwo Chomiąża
26 maja – danie z grilla
I miejsce: Jastrzębianki + Jastrząb - Jastrzębce
wyróżnienia: Stowarzyszenie Nasz Mieczków, Klub Nowoczesnej Gospodyni - Brzezinka Średzka
25 sierpnia – danie z ziemniaka
I miejsce: Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich - Konary
wyróżnienia: Smakosze - Środa Śląska, Klub Nowoczesnej Gospodyni - Brzezinka Średzka, Sołectwo Chomiąża
8 września – naleśnik:
I miejsce: Jastrzębianki + Jastrząb - Jastrzębce
wyróżnienia: Sołectwo Chomiąża, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich - Konary