13 zespołów wzięło udział w pierwszym gotowaniu w ramach konkursu „Najlepsze w Powiecie Średzkim”. Tytuł mistrza dania z jajkiem zdobyła drużyna z Ciechowa.
„Ciechowianki” urzekły jury konkursu pasztetem wegetariańskim z dwoma sosami i bułeczkami w kształcie kurczaczków. Na wyróżnienie zasłużyła nadzianka wielkanocna przygotowana przez Jastrzębianki oraz babeczki wilkszyńskie z dresingiem przygotowane przez koło gospodyń.
LGD Szlakiem Granitu nagrodziło ekipę „Proszków gotuje” za roladę mięsną z jajkiem i Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowa za jajko w koszulce na grzance z chleba ziołowego z pastą awokado. EMka.cafe również doceniła szczepanowskie koło i panie zdobyły voucher na kolację w tym lokalu.
Kolejne gotowanie w maju. Jego tematem będzie jarskie danie z grilla.