Rodzaje czekolady
Najpopularniejsza jest czekolada gorzka – powinna zawierać przynajmniej 70% produktów miazgi kakaowej. Idealnie sprawdza się do słodkich ciast i deserów oraz jako polewa. Tabliczka deserowa zawiera około 50% produktów miazgi kakaowej – będzie idealna do fondue. Uwielbiana przez wszystkich czekolada mleczna zawiera mniej niż 50% kakao, a w jej składzie można naleźć także cukier. Świetnie pasuje do deserów owocowych. W sklepach możemy również znaleźć czekoladę białą oraz różową. Ostatnia nazywana jest również rubinową, ze względu na to, że powstaje z nasion kakaowca rubinowego. Ma naturalnie różowy kolor, a jej smak można porównać do jagodowego.
Jak wykorzystać czekoladę?
Czekoladę można dodać w zasadzie do wszystkiego. Dużą popularnością cieszą się moczone w niej, a następnie schładzane owoce. Jeżeli w okolicy nikt nie oferuje takiego deseru, to warto wprowadzić go do swojego menu. Czekolada sprawdzi się również jako polewa. Wystarczy ją rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kawy oraz mleka – wówczas powstanie pyszna mokka. Można ją również polać lody. Idealnie sprawdzi się do rzemieślniczych wersji. Wystarczy nałożyć wybrany przez klienta smak i polać gorącą polewą. Jeżeli nie masz jeszcze konserwatora do lodów naturalnych, to wysokiej jakości urządzenie znajdziesz tutaj: https://liron-polska.pl/k/maszyny-do-lodow-naturalnych/. To prawdziwy must have latem.
Kostki czekolady można również zmiksować z ulubionym smakiem lodów oraz mlekiem tworząc pyszny shake, a gdy dodasz espresso – kawa mrożona. Wysokiej klasy urządzenie, które pozwoli dokładnie wymieszać wszystkie składniki, znajdziesz tutaj: https://liron-polska.pl/. Z kolei lody włoskie będą świetnie smakować oprószone wiórkami czekoladowymi. Ten puszysty deser nie powstanie bez profesjonalnej maszyny, którą zamówisz tutaj: https://liron-polska.pl/k/maszyny-do-lodow-wloskich/. Lodowe desery w pucharkach również nie mogą obyć się bez czekoladowych dodatków!
Czekolada to wdzięczny składnik, który pasuje do wielu deserów. Zawiera wiele mikroskładników takich jak magnez, potas, wapń czy cynk. Jeżeli planujesz otworzyć punkt gastronomiczny lub chcesz wprowadzić do obecnego menu nieco nowości – postaw na czekoladę! Z pewnością przyciągniesz wielu klientów.