Finałowa gala elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku zorganizowana została na toruńskim Rynku Staromiejskim, w Dworze Artusa. Pierwszy raz poza Warszawą. Blisko 250 szefów kuchni i właścicieli najlepszych polskich restauracji uczestniczyło w Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2015. Piękne wnętrza zabytkowego obiektu wspaniale współgrały z nowoczesnymi multimediami.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez swoich gości, dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie: 75% oceny konsumentów, 25% oceny inspektorów.
Przez cały rok inspektorzy programu odwiedzili ponad tysiąc restauracji. Z nich wybrano sto najlepszych, a spośród tych zaledwie 44 miejsca w Polsce otrzymały prestiżowe wyróżnienie „grand award – trzy widelce”.
W setce najlepszych restauracji w Polsce znalazły się cztery restauracje z Wrocławia.
Trzy z nich – La Maddalena, Grape i La Folie otrzymały najbardziej prestiżowe wyróżnienie: Grand Award – Trzy Widelce. Obok wrocławskich restauracji najwyżej zostały ocenione m.in. Atelier Amaro (jedyna restauracja w Polsce mogąca poszczycić się gwiazdką Michelin), Amber Room, Belvedere Łazienki Królewskie, Oranżeria czy Jung &Lecker.
Najlepszą restauracją w Polsce uznana została restauracja Strefa z Warszawy. Szefem Kuchni Roku 2015 został Jarosław Walczyk, szef kuchni zwycięskiej restauracji. Walczyk w nagrodę wystartuje w Kulinarnych Mistrzostwach Świata, które odbędą się w listopadzie tego roku na Florydzie. Zwycięzca zgarnie czek na 100 tys. dolarów. Osobowością Kulinarną Roku 2015został Karol Okrasa.
Tegoroczna Gala i konkurs był pod każdym względem rekordowa. Do tegorocznej edycji Poland 100 Best Restaurants zgłoszono 1096 restauracji. 100 najlepszych z nich, z największą ilością pozytywnych ocen znalazło się na liście Poland 100 Best Restaurants 2015 i zostało umieszczonych w tegorocznym wydaniu przewodnika. Na sukces złożyły się przede wszystkim oceny konsumentów. Goście wypełnili 22 246 ankiet. Niecałe 30 tys. kolejnych głosów zostało przesłanych za pośrednictwem Internetu i sms’ów.
Więcej informacji o konkursie znajdziecie na www.poland100bestrestaurants.pl.
O restauracji La Maddalena:
La Maddalena to miejsce stworzone z miłości do jedzenia i podróży. Wizyta w lokalu to prawdziwa kulinarna podróż po arkanach kuchni europejskiej z nutą fusion. Szef Kuchni, Damian Bildź przygotowuje dania tylko z naturalnych i pełnowartościowych produktów. Nie stosuje żadnych gotowych półproduktów. Specjalnością zakładu są ryby, owoce morza i wołowina. Cztery razy do roku wymieniana jest karta menu. Dodatkowo wprowadzane są niezależne cztery karty sezonowe. Restauracja współpracuje z lokalnymi rolnikami i producentami. Okna restauracji wychodzą na dziedziniec przepięknej Synagogi pod Białym Bocianem. To jedno z najbardziej magicznych miejsc spotkań wrocławian.